ref: refs/heads/v3.0

Konut kredisi çekmek için gerekli evraklar ve belgeler

Konut kredisi nasıl çekilir? Ev almak, inşaat tamamlamak, konut inşaat ve mortgage kredisi çekmek isteyenlerin hazırlaması gereken evraklar ve belgeler, eksper hesaplaması ve adım adım mortgage haberimizde yer almaktadır.

Konut kredisi çekmek için gerekli evraklar ve belgeler

Ev almak isteyenlere finansal kuruluşlar tarafından verilen genelde uzun vadeli ve düşük faizli, satın alınan konutu ipotek altına almakta olan kredi ve finansal çeşitlerine mortgage-konut finansmanı denmektedir. Banka ve finansal kuruluşlar bu finansmanı sağlamaları esnasında, geri ödemeyi garanti altına alabilmek adına, müşterilerden bazı evrak ve belgeler talep ederler. Yine bu evrak ve belgelerin talep edilmesinin bir dayanağıda Bankacılık Kanunu ve mevzuatıdır. Şimdi yeni bir konut almak isteyen okuyucularımıza hazırlamaları gereken belge ve evraklar hakkında 2020 yılı itibariyle güncel bilgiler vereceğiz.

[benzeryazi pid=5398]

Konut kredileri ve Devlet konut hesabı

Ülkemizde, yatırım veya mevduat hemen hemen her banka konut ve mortgage kredisi vermektedir. Devlet bankaları olan Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’da konut kredisi veren banka şubeleri arasındadır. Ev kredileri haricinde bir de Devlet destekli olarak uygulanmaya başlayan Konut Birikim Uygulaması 2016 yılı itibariyle Devletin sosyal projeleri içerisine katılmıştır. Bu proje ile 3 yıl para biriktiren gençler ev alacakları zaman devletten konut yardımı alabilmektedirler. İleriye dönük olarak yapılan bu proje gençler tarafından yoğun ilgi gösterilmektedir.

Konut kredisi çekme aşamaları ve gerekli evraklar

Yeni bir ev almak isteyen ve bu amaçla konut kredisi çekmek için gerekli evrakları hazırlamak isteyen gençler için hazırlamaları gereken belge ve evraklar ile konut satın alma aşamalarını maddeler halinde anlatacağız.

  1. Öncelikle ev satın almak isteyen kişiler, satın almak istedikleri evi bulurlar. Bulunan ev, konut kredisi çekmek için uygun olması şarttır. Evin krediye uygunlu alt maddede anlatılacaktır.
  2. Evin krediye uygun olup olmadığına eksper karar verirken, bu konuda bilmeniz gerekenler evin hisse tapulu olması, gayrimenkulün üzerinde ipotek olmaması, villa veya müstakil evse arsa tapusunun varolması, inşaat halinde bir ev ise %80 oranında tamamlanmış olması, proje halinde olan bir konut ise firma ile bankanın anlaşmış olması gereken şartlardandır.
  3. Ev sahibi ile anlaşan kişi, yukarıda belirtilen belgeler ile, daha doğrusu evin kat mülkiyeti belgesi, tapusu ile birlikte banka şubelerine konut kredisi başvurusunda bulunur.
  4. Bankaya yapılacak başvuruda gerekli belgeler şunlardır;
    • Evi almak isteyen kişiye ait kimlik fotokopisi ve aslı,
    • Satın alınacak eve ait tapu belgeleri,
    • Tapu sahibine ait kimlik fotokopisi,
    • Bordrolu çalışanlar için maaş bordrosu, serbest meslekler için meslek kuruluşları üyelik belgesi,
    • Şirket ortağı iseniz, ticari sicil gazetesi fotokopi ve ortaklığınızı gösteren belgeler gerekmektedir.
  5. Bu belgeler ile bankaya başvuran şahıs, bankada doldurulması gereken “Konut Kredisi Başvuru Formu” doldurur ve diğer belgeler de eklenerek dosyaya konmaktadır. Müşteri ilişkileri temsilcisi bu belgeleri bankanın operasyon birimine gönderir. Yüzde yüzüne konut kredisi veren bankalar isimli konumuzda evin hepsine nasıl kredi alınacağı anlatılmaktadır.
  6. Konutun mali değerinin tespit edilebilmesi için, satın alınmak istenen mülkiyede eksper gönderilir. Bu işlem banka tarafından eksper firmalarına başvuru ve eksperin gelmesinden ibarettir. Eksper evin değerini tespit ederken, tüm odaları metre ile ölçer ve raporuna kaydeder. Konutun dış ve iç özelliklerini ayrıntılı olarak dosyasına işler. (Yola, çarşıya, merkeze uzaklığı, cephesi, katı, güneş görme durumu vs.)
  7. Eksper inceleme sonucunda konut hakkında bir değer biçerek, banka şubesine gönderir. Banka bu rapor dahilinde evin değerini tespit ederek ve kredi başvurusunda bulunan kişinin maaş durumuna, kredi notuna, evin değerinin %75′ lik oranını karşılayıp karşılamadığına göre operasyon birimince fiansnmana red veya onay verilir. Bu konuda bilmeniz gerekenler;
    • Daha önce başka bir taşınmaza ipotek uygulanarak kredi verilebilirken, bankalar tarafından son 2-3 yıl içerisinde bu uygulamaya son verildi ve artık çok yüksek miktarlar haricinde bu şekilde kredi verilmiyor.
    • Eksper evin değerini düşük gösterse de, maaşınızın %60-%70 miktarını aşsa da, kendi kendinize hesap yaparak satın almak istediğiniz evden vazgeçmeyin. Birçok banka ev kredisi çekebilmeniz için size yardım edecektir.
    • Devlet bankalarının kredi faiz oranları diğer bankalara oranla şuan daha düşük olup, ev kredisi çekmek için istenen belgeler ise belgeler aynıdır. yenikrediler.com sitemizde bu durumdan daha önce de bahsetmiştik. Bu kapsamda devlet bankalarına öncelik verebilirsiniz.
    • Evin eksper değerinin tespitinde kira yöntemini kullanabilirsiniz. Türkiye’ de satın alınmak istenen bir evin değeri tespit edilirken kullanılan bu yöntemde geri dönüş süresini onsekiz yıl (18×12= 216 ay) olduğu değerlendirilir ve o bölgede bulunan evlerin konut kiraları 214 sayısı ile çarpılarak evin ortalama ekspertiz değeri bulunur. Örneğin ev için aylık 500 lira kira ödeniyor ise 500×214= 107.000 TL. evin değeridir. Ev çarşı merkezinde ise diyenler için de eklememiz gereken husus, çarşıda ki evin kirasının daha yüksek olacağıdır.
    • Konut kredisi evrakları hazırlayan bir kişi için bankaya ait tüm masraflar ve eksper ücretleri toplamda 1.500 TL. civarında tutacaktır. Bu tutarı alım satın masrafları ile karşılaştırmayın.  Bu paranın içinde sadece eksper ücreti, kredi dosya masrafı ve sigorta masrafları olacaktır.
  8. Bir tek bankaya bağlı kalmadan tüm bankalara hesaplama yaptırabilirsiniz ancak her seferinde yeni bir ekpser ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz. Krediden vazgeçtiğinizde ödediğiniz ücretten 600-700 lira eksper parası size geri iade edilmeyecektir. Bu durum bazı bankalarda farklılıklar göstermektedir.
Konut-Kredisi-Çekmek-İçin-Gerekli-Belgeler
Konut-Kredisi-Çekmek-İçin-Gerekli-Belgeler

Haberimizde ev almak isteyenlerin hazırlamaları gereken evraklar ve belgeler, konut eksper hesaplamaları ve ev almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlara yer verdik. Tüm okuyucularımıza yeni evlerinin hayırlı olmasını diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.