ref: refs/heads/v3.0

Yeni Kredilerde Dosya Masrafı İadesi

Yeni kredi çektiğinizde kesilen dosya masrafının iadesi nasıl alınır? Kredi dosya masrafının iadesi başvurusu, şartları ve gerekli evraklarla ilgili tüm ayrıntılara yazımızdan ulaşarak bilgi edinebilirsiniz.

Yeni Kredilerde Dosya Masrafı İadesi
A+
A-

Kredide dosya masrafı iadesi ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ kapsamında ele alınmaktadır. Bu kapsamda kredilerden alınan dosya masrafı, haksız şart kapsamına alınarak iadesi gündeme gelmiştir. Bu sayede kredi alanlar, dosya masrafı iadesi için başvurular yapmaya başlamıştır.

Yasa Kapsamında İade Edilebilecek Dosya Masrafı Tutarı

İade alınabilecek dosya masrafı miktarı çekilen kredinin binde beşi tutarındadır. 2014 ekim ayından itibaren alınan kredilerde bu oran geçerlidir. Kredilerde alınan ekspertiz, ipotek, sigorta masrafları çıkıldığında, kredi boyunca alınacak diğer masrafların tutarı, 100.000 TL’lik bir kredide dahi 500 TL’yi geçemez. Yani 100.000 TL için geri iade edilecek dosya masrafı en fazla 500 TL’dir.

Dosya Masraflarının İade Edilme Başvurusu

Dosya masrafı iade başvurusu 2014 ekimden önce almış olduğunuz krediler için ikametinizin bulunduğu yerlerdeki kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Heyetlerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bankadan kredi kullandığınıza dair alacağınız dekont ile yapacağınız başvurularda, dekontun üzerinde masraf kalemlerinin yazması gerekmektedir.

İlçe tüketici hakemlerine yapacağınız başvurular sırasında sizden bir dilekçe yazmanız istenmektedir. Bazı kaymakamlıklarda hazır bir form halinde verilip doldurması istenen dilekçede, masraf tutarı, kredi tutarı, kredi alınan tarih gibi bilgiler verilmelidir. Verilen bilgiler ışığında hakem heyeti 1- 6 ay arasında karar vermekte ve olumlu ya da olumsuz dönüt verilmektedir. Süreci kaymakamlıklardan ya da internet üzerinden takip edebilirsiniz.

[benzeryazi pid=7818]

Hakem Heyetinin Olumlu Yanıtı Sonrası Yapılması Gerekenler

Olumlu dönüt sonrası yapılacaklar, durumun size tebliğinden sonra başlamaktadır. Bu kapsamda bankaya tebliğ edilip edilmediğini de kontrol etmeniz gereklidir. çünkü verilen kararların her iki tarafa da tebliği, durumu resmileştirmektedir. Bu süreçten itibaren banka, siz herhangi bir işlem veya başvuru yapmadan sizi arayarak dosya masrafı iadesi almaya hak kazandığınızı size bildirecektir. Eğer  dosya masrafı alacağınız bankaya ait bir hesabınız varsa, banka size haber vermeden hesabınıza dosya masrafı tutarını yatırabilmektedir.

Eğer banka tüketici heyetinin kararını haksız bularak itiraz ederse, açılan davada durum değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda siz haklı bulunursanız banka, hem dosya masrafınızı hem de mahkeme masraflarınızı ödeyecektir. Ancak siz haksız bulunursanız, mahkeme süresince yapılan tüm masraflar sizden alınacaktır.

Akbank’tan Dosya Masrafı İadesi Almak

Akbank’tan kredi dosya masrafı iadesi almak için yapılması gereken de kaymakamlık aracılığı ile tüketici temsilcilerine başvurmak olmalıdır. Bu işlemin ardından bankalara herhangi bir bildirim yapmanıza gerek kalmaz. Akbank’tan almak istediğiniz kredi masrafı iadelerinde bankadan dekont almanıza gerek yoktur. Elinizdeki ödeme planlarında zaten dosya masrafı tutarı gösterilmektedir. Ödeme planında belirtilen tutar size geri ödenmelidir ve bunun için kredi ödemelerinizin bitmesini beklemenize gerek yoktur. Kredilerinizi ödeme aşamasındaysanız da bu başvuruyu gerçekleştirebilirsiniz. Bu kapsamda yapacağınız başvuruların sonuçlanması biraz daha uzun sürebilmektedir. En az 6 aylık ödemeleri gerçekleşmiş olan kredilerde dosya masraflarının ödemesi daha rahat gerçekleşmektedir.

Akbank, dosya masraflar iadeleri konusunda davaya davayla karşılık veren bir banka olmasıyla bilinmektedir. Banka, dosya masrafı ödemesi talepleri karşısında dava açabilmektedir. Ancak şimdiye kadar açılan davalar nadiren Akbank lehine sonuçlanmıştır. Bu nedenle kredi masrafları söz konusu olduğunda gerekli başvuruları yapmanız tavsiye edilir.

İNG Bank Dosya Masrafı İadesi

İng Bank’tan masraf iadesi almak için telefon bankacılığını ya da interneti kullanmanız gerekecektir. 0850 222 06 00 telefon numarasını arayarak operatöre kredi dosya masrafı iadesi için aradığınızı söylemeniz gerekecektir. Dosya masrafı iadesi başvurusunda sizden istenecek belgelerden biri olan ödeme planının elinizde olmaması ve bankadan dekont almanız gerektiği durumlarda banka, e-mail adresinize dekontu yollamaktadır.

Bunun yanında internet adresinden Masraf İadesi Sorgulama seçeneğini kullanarak da iade alabileceğinizi görebilirsiniz. Bunun için İNG Bank mobil uygulamasını indirmeniz, buradan kredilerim kısmına girmeniz gerekecektir. Kredi detayları kısmında eğer masraf kalemini görüyorsanız, bu bölüm size para iadesi yapılacak miktarı gösteren kısımdır. Bu şekilde size ne kadar ödeme yapılacağını görebilir, diğer bankalarla aynı şekilde kaymakamlıkları kullanarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Vakıfbank Dosya Masrafı İadesi

Vakıfbank’tan dosya masrafı iadesi almak için yine kaymakamlıklar kullanılmaktadır. Ancak kaymakamlıkların verdikleri kararın süresi 1 ile 6 ay arasında değişse de, Vakıfbank, süreci uzun tutan bankalar arasında yer almaktadır. Banka, yalnızca geriye dönük 10 yıla ait kredilerin dosya masraflarını ödemektedir. Ancak tüm dosya masraflarının ödemesini yapmamakta, yalnızca 20.000 TL limitinin üzerindeki kredilerin masrafını ödemektedir.

Eğer çektiğiniz krediler çokluysa ve bankanın bu krediler için ödeyecekleri tutarın miktarını bilmiyorsanız Vakıfbank şubeleri ile iletişime geçmeniz gerekecektir. İnternet üzerinden yalnızca sorgulama işlemi yapan ve mobilden yapılan sorgulamaların doğru sonuç vermediği zamanlar bilindiğinden sorgunuzu şubelerden yapmanız tavsiye edilir. Bu şekilde soğru rakama ulaşabilirsiniz.

Ziraat Bankası Dosya Masrafı İadesi

Ziraat Bankası’ndan dosya masrafı iadesi almak, diğer bankalara göre daha kolaydır. Banka, Tüketici Heyeti’nden çıkan kararın hemen ardından para ödemesini gerçekleştirmektedir. Bu şekilde yapılan ödemelerde herhangi bir sorun çıkardığı görülmeyen banka, sorgulama işlemlerini telefon bankacılığı ve şubeler yoluyla yapmaktadır. Bu iki kanalı inceleyerek aldığınız kredinin masraflarının iade edilmesi konusunda bilgi alabilirsiniz. Ayrıca banka, kredi masrafı ödemeleri için herhangi bir alt limit koymamaktadır. Banka aracılığıyla alınan kredilerin masrafları banka şubelerinden alınan dilekçe ile de iade edilebilmektedir.

QNB  Finansbank Dosya Masrafı İadesi

Finansbank’tan dosya masrafını geri almak için Tüketici Heyeti’ne başvurmanıza gerek yoktur. Banka, genel müdürlüğüne yazacağınız bir dilekçe ile kredi dosya masrafınızı iade edebilmektedir. Bunun yanında bankadan aldığınız kredi 2.000 TL’nin altındaysa muhtemelen dosya masrafı tutarınız çok düşük olduğundan iadeniz  gerçekleşmez.

Bankadan kredi alındığı süreçte, kredi için imzalanan belgeler arasında masrafların iade edilmeyeceğine ilişkin herhangi bir madde olması halinde kredi masraflarınızı geri almak konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Bu sorunun yaşanmaması için imza attığınız dosyalara dikkat etmeniz, anlaşma maddelerini okumanız gereklidir.

Kolay bir şekilde kredi dosya masrafınızı size geri ödeyecek  bankalar arasında yer alan QNB Finansbank, kredi masrafı sorgulamaları için mobil uygulama kanalını kullanmaktadır. Mobil uygulamada krediler kısmından kredi masrafı kalemini görüntüleyerek başvuru yapmanız halinde alacağınız tutarı görebilirsiniz.

İş Bankası Dosya Masrafı İadesi

İş Bankası’ndan dosya masrafı ödemesi almak için izlenecek yol, banka şubelerinden geçmektedir. Banka şubeleri aracılığıyla alınacak kredi dosya masrafı geri ödemesi için dilekçe doldurulmalıdır. Bu bankadan masraf ödemesi almak için kaymakamlıkların Tüketici Heyetleri’ni kullanmaya gerek yoktur. Bankaya yapacağınız başvuruda aldığınız krediye ait dosyaları dilekçe ile birlikte talep etmelisiniz. Genel müdürlüğe hitaben yazacağınız dilekçede bankanın krediye dair dekont, ödeme planı gibi belgeleri dilekçe ekine eklemelerini talep etmelisiniz. Talebiniz reddedildi ise yapmanız gereken dava açmaktır. Bu konuda açılan davalar en fazla 3 ay içinde sonuçlanmaktadır. Ayrıca banka, parça parça aldığınız kredilere ait dosya masraflarını da ödemektedir.

[benzeryazi pid=1550]

Banka, internet üzerinden kredi dosya masrafı sorgulaması yapmamaktadır. Bunun için mobil bankacılık ya da telefon bankacılığı gibi kanalları kullanamadığınız İş Bankası, dosya masrafı iadesine ilişkin işlemlerin tamamını şubelerinden yapmaktadır. Yapılan işlemlerin tamamı dilekçeler ve krediye ilişkin  belgeler üzerine kuruludur ve banka, alt limit ile kredi masrafı iadesi yapmamaktadır. Aldığınız kredinin miktarı ne olursa olsun, dosya masrafı iadesini gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. İrfan Karaman dedi ki:

    Ben ziraat bankasına hayvancılık kiredisi için müracaat etim benden 260 tl para yatırmamı istediler yatırdım kıredi de çıkmadı paramıda geri vermediler ne yapa bilirim

  2. sevilay yılmaz dedi ki:

    Dosya masrafı iadesinde baya başarıya sahipler arkadaşlar vekalet çıkarmanız yeterli ben 3 ay içinde aldım.

  3. didem kut dedi ki:

    Ücretsiz danışmanlık ve 2 ayda dosya masrafının geri iadesini yapıyorlar arkadaşlar hiçbir ücret almıyorlar.